Opiekunowie i Wolontariusze Szkolnych Kół Caritas Radiowo...

25 listopada gościliśmy w Radiu Rodzina, Wolontariusze i Opiekunowie SKC  dzielili sie swoim doświadczeniem służby i działań podejmowanych w ramach działalności Szkolnego Koła Caritas.

Szkolne Koła Caritas działają na terenie szkoły podstawowej, gimnazjalnej i ponadgimnazjalnej. Ich głównym celem jest podjęcie działalności charytatywnej, opiekuńczej i wychowawczej w myśl idei przyświecającej Caritas.

Młodzi ludzie uczą się, poprzez zaangażowanie na rzecz drugiego człowieka, wzbudzać zaufanie, nawiązywać więzi emocjonalne oraz rozwijać umiejętność komunikacji z każdym człowiekiem. Zaangażowanie w służbę bliźnim wyzwala w młodych wolontariuszach ducha twórczego działania oraz ukierunkowuje ich młodzieńczy entuzjazm na pomoc innym ludziom.

Koła uczą młodych obowiązkowości oraz planowania czasu, którym dysponują. Młodzież działająca w Kole, współpracując z jego opiekunem, sama decyduje o priorytetach i formach działalności charytatywnej. Zależą one od inicjatywy, możliwości oraz potrzeb środowiska szkolnego i lokalnego.

Szkolne Koło Caritas jest organizacją młodzieżową działającą na terenie Szkoły pod nadzorem dyrektora Szkoły. Opiekę nad Kołem sprawuje nauczyciel zatwierdzony przez Dyrektora Szkoły i Dyrektora Caritas. Każde Szkolne Koło jest powoływane przez Dyrektora Caritas na wniosek - prośbę od Dyrekcji Szkoły.

Jak założyć Szkolne Koło Caritas

Pierwsze kroki...

1. Uczniowie i nauczyciele chcący działać w Szkolnym Kole Caritas zwracają się do Dyrektora Szkoły, aby wystąpił do Caritas z prośbą o powołanie Koła.
  2. Dyrektor Szkoły, po uzyskaniu pozytywnej opinii rady szkoły lub rady rodziców, występuje do Dyrektora Caritas Diecezji Kaliskiej o powołanie Szkolnego Koła Caritas oraz informuje, kto będzie opiekunem Koła
  3. Ksiądz proboszcz wyznacza asystenta kościelnego Szkolnego Koła Caritas.

Narodziny

1. Dyrektor Caritas Diecezji Kaliskiej powołuje Szkolne Koło Caritas i nadaje mu regulamin
  2. Uczniowie otrzymują i wypełniają deklaracje przystąpienia do SKC
  3. Opiekun otrzymuje komplet dokumentów dla przeprowadzenia zebrania założycielskiego

Start!

1. Opiekun Szkolnego Koła Caritas organizuje zebranie założycielskie, w którym uczestniczą kandydaci do Koła, asystent kościelny i przedstawiciel Dyrekcji Szkoły. W czasie zebrania prezentuje się regulamin, przeprowadza się wybory władz Koła oraz spisuje się protokół zebrania.
  2. Szkolne Koło Caritas rozpoczyna działalność.

Powodzenia!