Uczestnicy projektu Kultura inspiruje oraz łączy pokolenia wyruszyli do Garncarskiej Wioski w Nidzicy

Nadszedł długo oczekiwany dzień wyjazdu do Garncarskiej Wioski w Nidzicy uczestników projektu KULTURA INSPIRUJE ORAZ ŁĄCZY POKOLENIA wraz z Wolontariuszami SKC szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. W planach weekendowego wyjazdu między innymi:

Zwiedzanie Garncarskiej Wioski z przewodnikiem

Uczestnicy zwiedzają z przewodnikiem atrakcje  znajdujące się na terenie Garncarskiej Wioski: garncarnię, kuźnię, stodołę mazurską (ekspozycja sprzętów tradycyjnego gospodarstwa mazurskiego), amfiteatr jarzębinowy,  galerię „Skarby ziemi” (wystawa skał, skamieniałości i minerałów) oraz dom pracy twórczej NIEZAPOMINAJKA. Oglądają urządzenia rzemiosła wiejskiego oraz słuchają opowieści o tradycjach rzemieślniczych na Mazurach.

Warsztaty garncarskie podczas których samodzielnie można toczyć na kole garncarskim pod opieką instruktora, własnoręcznie ulepić naczynie, figurkę lub pomalować gotowe naczynia ceramiczne itp.

Warsztaty z produkcji i zdobienia papieru czerpanego - podczas których samodzielnie można pod opieką instruktora wykonać papier czerpany, zdobiony suszonymi nasionami, kwiatami, ziołami.

Warsztaty z malowania na szkle -  trakcie warsztatów uczestnicy malują farbami witrażowymi szklane płytki, które mogą służyć do dekoracji lub stanowić doskonały prezent. Każdy ma szansę stworzyć swój własny, niepowtarzalny witrażyk

Warsztaty z malowania bombek - podczas których można zapoznać się z techniką malowania bombek. Można również własnoręcznie, przy pomocy instruktora pomalować bombkę, która może być doskonałym niepowtarzalnym prezentem lub pamiątką chwil spędzonych w Garncarskiej Wiosce.

Warsztaty z wyrobu świec woskowych - w trakcie warsztatów uczestnicy wykonują świece z wosku pszczelego. W zależności od użytej  formy  powstają różne postaci np. aniołki, ptaszki, szyszki, figurki itp.
Warsztaty z wykonywania pamiątek -uczestnicy wykonują pamiątki okolicznościowe z użyciem materiałów ekologicznych np. kwiaty ze skóry, szyszki, sznurek, kawałki materiałów
Zwiedzanie Rajskiego Ogrodu - Rajski Ogród jest największym ogrodem pokazowym na Mazurach. W 30 zakątkach tematycznych zgromadzono ok. 3 tysiące gatunków roślin.

Projekt współfinansowany  przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej