Podsumowanie projektu „Kaliscy seniorzy na miarę XXI wieku – twórczy, aktywni, zintegrowani”

W Kaliszu podsumowano projekt „Kaliscy seniorzy na miarę XXI wieku – twórczy, aktywni, zintegrowani” realizowany przez Caritas Diecezji Kaliskiej. Spotkanie rozpoczęła Msza św. pod przewodnictwem biskupa kaliskiego Edwarda Janiaka.

W homilii biskup kaliski przypomniał, że papież Franciszek ogłosił w Kościele Rok Miłosierdzia. - Nie ma takiego grzechu, którego Bóg nie byłby w stanie odpuścić. Każdy człowiek jest grzeszny i może zwrócić się do Bożego Miłosierdzia, ale człowiek musi chcieć, tego nikt za nas nie zrobi. Człowiek musi prosić o miłosierdzie – mówił celebrans.

Zachęcał wiernych, aby byli otwarci na drugiego człowieka. - W tym naszym pielgrzymowaniu dziękujmy Panu Bogu za każdego dobrego człowieka, który jest postawiony na naszej drodze życia. To co robimy dla drugiego człowieka to robimy dla Pana Boga. Wiara rodzi się ze słuchania, ale tylko świadectwo może nawrócić. W naszym życiu spotykamy autentycznie wierzących ludzi, którzy są  zdolni do poświęcenia się ze względu na wiarę. W tym czasie powinniśmy  cieszyć się, radować będąc otwartym na drugiego człowieka, a przez to na samego Boga. W tym sprawdza się tajemnica Bożego Narodzenia – miłości Boga do człowieka – stwierdził bp Janiak.

Dziękował dyrektorowi Caritas i współpracownikom za dzieła prowadzone w diecezji dla starszych, samotnych, niepełnosprawnych. - Bardzo ważna jest troska, opieka i dobre słowo. Musimy docierać do ludzi, aby nie czuli się samotni, opuszczeni. To jest wielkie zadanie dla nas – zaznaczył ordynariusz diecezji kaliskiej.

Po Mszy św. odbyła się część artystyczna w wykonaniu uczestników projektu - Etiuda Warsztatowa Tańca i Teatru z elementami wizualno-krawieckimi.

Od maja do grudnia 2015 r. Caritas Diecezji Kaliskiej realizowała projekt pn. „Kaliscy seniorzy na miarę XXI wieku – twórczy, aktywni, zintegrowani”, który był współfinansowany ze środków Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach rządowego Programu na rzecz aktywności społecznej osób starszych.

Celem projektu było zwiększenie aktywności społecznej 45-osobowej grupy kaliszan w wieku 60+ poprzez włączenie jej w angażujące zajęcia artystyczne, sportowe, edukacyjne, wydarzenia kulturalne oraz międzypokoleniowe formy współpracy. Projekt był realizowany w blokach tematycznych: bezpieczny i świadomy senior, aktywnie i zdrowo, twórczo i międzypokoleniowo (artystyczne zajęcia międzypokoleniowe), rozwój osobowości, senior w sieci – podstawowy kurs obsługi komputera i bezpiecznego korzystania z Internetu, aktywny senior w kulturze (teatr, kino, filharmonia). Koordynatorem projektu była Justyna Rubińska, a nad całością czuwał ks. Jacek Andrzejczak, dyrektor Caritas Diecezji Kaliskiej.

Tekst za: Ewa Kotowska-Rasiak/KAI