Parafialne zespoły Caritas – szkolenie w Przedborowie

Szkolenie Wolontariuszy oraz Diecezjalnych Liderów Kart Na codzienne Zakupy odbyło się 12 i 13 Października 2023 roku w ośrodku szkoleniowo - wypoczynkowym Pascha w Przedborowie. Uczestniczyli w nim przedstawiciele Parafialnych Zespołów Caritas z Diecezji Kaliskiej , oraz gościnnie delegacja z Diecezji Kieleckiej . Zaszczycili nas swoją obecnością również goście z Caritas Polska - Monika Figiel oraz Andrzej Biderman, którzy  z ramienia Caritas Polska, odpowiedzialni są za koordynowanie programów senioralnych oraz programy ekologiczne. Takie dwudniowe warsztaty są organizowane systematycznie, głównie dla liderów Parafialnych Zespołów Caritas. Ich celem jest wypracowanie sposobów na lepsze docieranie wolontariuszy do osób starszych i samotnych oraz minimalizowanie problemu samotności wśród seniorów, a także na skuteczniejsze udzielanie materialnego wsparcia. Wszystko to odbywa się w ramach programu „Na codzienne zakupy”. Tylko w tym roku na ten cel Caritas otrzymała ok. 20 mln złotych. W ciągu ostatnich sześciu lat było to 85 mln złotych, które Biedronka i Fundacja Biedronki przekazały na pomoc dla seniorów. Program jest realizowany w 44 diecezjalnych Caritas.

— To jeden z naszych najlepszych programów pomocy materialnej skierowanych do seniorów i jednocześnie inwestycja w wolontariuszy, by coraz skuteczniej docierali i pomagali potrzebującym starszym osobom. Demografia tego wymaga. Nasze działania traktujemy jako inwestycję w przyszłość — powiedziała Monika Figiel.

Dyrektor Caritas Diecezji Kaliskiej ks. Piotr Kowalek , podkreślił, że szkolenia są wsparciem dla wolontariuszy Parafialnych Zespołów Caritas. — Oni tu na miejscu mogą się przekonać, że warto wdrażać nowe inicjatywy dla seniorów, którzy oczekują naszego wsparcia. Nie ma nic lepszego, jak senior, który pomaga drugiemu seniorowi. Z drugiej strony wielką radością jest angażowanie się młodych osób w działalność Parafialnych Zespołów Caritas.

W dalszej części szkolenia zastępca dyrektora ks. Łukasz Skoracki opowiedział o swojej drodze na którą skierował go Pan Bóg , o pomocy niesionej bezinteresownie potrzebującym , ale i też o doświadczeniach, które zdobył będąc wolontariuszem.