Niedziela Miłosierdzia - patronalnym świętem Caritas

Niedziela Miłosierdzia – patronalnym świętem Caritas

Niedziela Miłosierdzia będąca patronalnym świętem Caritas rozpocznie 71. Tydzień Miłosierdzia obchodzony pod hasłem „Caritas dla rodziny”.

Naturalnym środowiskiem wzrostu człowieka jest rodzina, gdzie miłość, czyli Caritas pełni zasadniczą rolę. Ta miłość budująca rodzinę znajduje się w samym centrum cywilizacji miłości. Jednocześnie większość dzieł Caritas w Polsce stanowi pomoc dla członków rodziny lub całych rodzin – mówi ksiądz Marek Dec, wicedyrektor Caritas Polska.

Obchody Tygodnia Miłosierdzia odbywają się przede wszystkim w diecezjach.  Jest to zawsze okazja do radosnego i świątecznego spotkania tych, którzy na co dzień oddają się pracy charytatywnej, niosąc pomoc bliźnim. Chodzi tu przede wszystkim o wolontariuszy zwłaszcza ze Szkolnych Kół Caritas i Parafialnych Zespołów Caritas. To także święto wszystkich, którzy czują się wewnętrznie wezwani do tego, żeby naśladować Chrystusa, jako Dobrego Samarytanina i dla samej Caritas okazja do wyrażenia wdzięczności wszystkim naszym ofiarodawcom.

W roku 25lecia Caritas w Polsce, będącego Rokiem Caritas, Tydzień Miłosierdzia przeżywany jest w sposób szczególny. Niektóre Caritas diecezjalne w tym czasie obchodzą swoje patronalne jubileusze.

Tydzień Miłosierdzia przebiega zawsze na dwóch, ściśle ze sobą powiązanych płaszczyznach. Pierwsza obejmuje różne działania służące uwrażliwianiu na potrzebę niesienia pomocy. Służą temu m. in. okolicznościowe kazania oraz katechezy w szkołach, związane z problematyką osób potrzebujących. Oprócz tego sprawowane są Msze św., odprawiane nabożeństwa, podczas których obejmuje się modlitwą osoby potrzebujące i tych, którzy śpieszą im z pomocą. Druga płaszczyzna to konkretne działania podejmowane na rzecz ludzi potrzebujących: biednych, chorych czy samotnych (odwiedziny, pomoc w zakupie leków czy choćby czas poświęcony chorej osobie przez młodzież z SCK).
W przeżywanie Tygodnia Miłosierdzia włączają się w sposób szczególny Parafialne Oddziały Caritas, Szkolne Koła Caritas oraz placówki prowadzone przez Caritas Diecezji Kaliskiej. Działania przez nich podejmowane nie tylko niosą pożyteczną i wymierną pomoc potrzebującym, ale są przypomnieniem, że dzieło miłosierdzia chrześcijańskiego jest sprawą całej wspólnoty Kościoła.