Inicjatywy pomocy świątecznej podjęte przez młodzież ze Szkolnych Kół Caritas

Kartki świąteczne przygotowała również młodzież ze Szkolnego Koła Caritas w Sulmierzycach.

„Dar serca” – paczki dla najuboższych

SZKOLNE KOŁO CARITAS

GIMNAZJUM im. Agatona i Stefana Gillerów

OPATÓWEK

Parafialny Punkt Charytatywny wraz wolontariuszami i opiekunami Szkolnego Koła Caritas w Opatówku podjęli się dzieła zapoczątkowanego w naszej parafii przez ks. Arkadiusza Wysotę pt.: „Dar serca” ( paczki dla dzieci z rodzin żyjących w trudnych warunkach finansowych). Akcja ta powtarzana jest już kilka lat i cały czas cieszy się dużą popularnością wśród parafian. Dzięki uprzejmości księdza proboszcza Władysława Czamary w kościele umieszczona została choinka z wywieszonymi na niej serduszkami. Na każdym serduszku, a było ich 54, wypisane było imię dziecka i jego wiek. Po Mszach świętych w pierwszym tygodniu Adwentu każdy mógł zdjąć serduszko, by obdarować wybrane przez siebie dziecko paczką z prezentem, słodyczami.

W przeciągu dwóch tygodni puste miejsce pod choinką zapełniło się darami wielu wrażliwych serc. Młodzi wolontariusze z SKC wraz z ks. Jackiem Krzemińskim, jak posłańcy radości rozwozili paczki dzieciom przemierzając Opatówek i jego okolice.

Dziękujemy gorącym sercem wszystkim ludziom dobrej woli, którzy zaangażowali się w tę akcję, a szczególnie darczyńcom, czego wyrazem była nie tylko wielka dbałość o zawartość paczek, ale również o ich wygląd zewnętrzny.

Niech Dobry Bóg wynagrodzi wszystkim błogosławiąc radością i pokojem, nie tylko, na czas najbliższych świąt Bożego Narodzenia.

Świąteczne kartki...

AKCJA KARTKA ŚWIĄTECZNA. PODAJ DALEJ!

Wolontariusze SKC z gimnazjum w Opatówku wykonali ponad 40 kartek świątecznych dla podopiecznych Punktu Charytatywnego działającego przy parafii p.w. Najświętszego Serca Pana Jezusa. Kartki, opatrzone życzeniami autorstwa Michała Kwinty z 3a, dołączone zostały do paczek żywnościowych dla potrzebujących.

Wam drodzy Czytelnicy również chcielibyśmy złożyć życzenia z okazji świąt Bożego Narodzenia:

Dwudziesty czwarty grudnia, mowa tu o szczególnej dacie,

i święcie wierzymy, że ciągle o niej pamiętacie.
To Boże Narodzenie,

w ten dzień spełniają się marzenia,

dlatego przesyłamy Wam najserdeczniejsze życzenia.
Szczęścia, zdrowia...

niech Wam opatrzność Boża święci.

Dużo ciepła i świąt spędzonych z rodzinką,

dobrych dwunastu potraw, prezentów pod choinką.

Krzepy i wigoru na co dzień,

Nie od święta!

I niech Dziecina Boża Was wspomaga,

Tego Wam życzy nasza gromada!

Wolontariusze i Opiekunowie

Szkolnego Koła Caritas

"Paczka świąteczna Szkolnego Koła Caritas"

SZKOLNE KOŁO CARITAS

GIMNAZJUM im. Jana Pawła II

Odolanów

We wtorek, dnia 16 grudnia Szkolne Koło Caritas działające przy Gimnazjum im. Jana Pawła II w Odolanowie przygotowało paczki świąteczne dla potrzebujących rodzin. Wśród zebranych darów znajdowały się żywność, artykuły szkolne oraz słodycze. Wybrano kilkanaście potrzebujących rodzin, następnie uczniowie przekazali im paczki. Dla wielu ludzi takie paczki żywnościowe, to duże wsparcie w codziennym życiu, a także dowód na to, że ktoś o nich pamięta podczas świąt, dlatego warto pomagać! Wszystkim osobom, które brały udział w akcji i przekazały dary, serdecznie dziękujemy!

Anna Gołacka i Weronika Nowicka