Galeria
Otwarcie Jadłodzielni przy Domu Opieki Caritas w Kaliszu
Biskup kaliski Damian Bryl poświęcił jadłodzielnię, czyli szafę z półkami i lodówką z żywnością dla potrzebujących, która stanęła przy Domu Opieki Caritas Diecezji Kaliskiej przy ul. Stawiszyńskiej w Kaliszu. Przedsięwzięcie zainicjowała Caritas Diecezji Kaliskiej, aby zapobiec marnowaniu się żywności, z której mogą skorzystać osoby głodne, znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej.
Dzięki jadłodzielni będzie można podzielić się żywnością. To jest miejsce, z którego mogą korzystać osoby głodne, a z drugiej strony osoby, które chcą wesprzeć potrzebujących mogą zostawiać tutaj produkty spożywcze – podkreślił ks. kan. Piotr Kowalek, dyrektor Caritas Diecezji Kaliskiej.
TAK!!! Jakie produkty można przynosić do jadłodzielni.
- takie produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać,
- produkty, które nieprzekroczyły jeszcze daty minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia),
- produkty szczelnie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach,
- wyroby/przetwory własne, np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania.
- sery, jogurty, twarogi.(wstawiamy do lodówki ).
PAMIETAJ, ŻE KORZYSTASZ Z PRODUKTÓW NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ. OCEŃ PRODUKT PRZED SPOŻYCIEM ZA POMOCĄ WZROKU, WĘCHU, SMAKU, INFORMACJI NA OPAKOWANIU.
NIE !!! Jakich produktów nie należy przynosić do jadłodzielni.
- żadnego rodzaju surowego mięsa- te produkty są szczególnie trudne w przechowywaniu,
- produktów wytworzonych z niepasteryzowanego, „surowego” mleka,
- potraw zawierających surowe jaja,
- produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików,
- produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,
- produktów, które przekroczyły już termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (nie mylić z „najlepiej spożyć przed”),
- produktów z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni),
- produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,
- alkoholu.
Dziel się i częstuj!
Bądź odpowiedzialny - nie marnuj jedzenia!