« Wróć

Otwarcie Jadłodzielni przy Domu Opieki Caritas w Kaliszu

Biskup kaliski Damian Bryl poświęcił jadłodzielnię, czyli szafę z półkami i lodówką z żywnością dla potrzebujących, która stanęła przy Domu Opieki Caritas Diecezji Kaliskiej przy ul. Stawiszyńskiej w Kaliszu. Przedsięwzięcie zainicjowała Caritas Diecezji Kaliskiej, aby zapobiec marnowaniu się żywności, z której mogą skorzystać osoby głodne, znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej.

Dzięki jadłodzielni będzie można podzielić się żywnością. To jest miejsce, z którego mogą korzystać osoby głodne, a z drugiej strony osoby, które chcą wesprzeć potrzebujących mogą zostawiać tutaj produkty spożywcze – podkreślił ks. kan. Piotr Kowalek, dyrektor Caritas Diecezji Kaliskiej.

 

TAK!!!  Jakie produkty można przynosić do jadłodzielni.

 

  • takie produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać,
  • produkty, które nieprzekroczyły jeszcze daty minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia),
  • produkty szczelnie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach,
  • wyroby/przetwory własne, np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania.
  • sery, jogurty, twarogi.(wstawiamy do lodówki ).

 

PAMIETAJ, ŻE KORZYSTASZ Z PRODUKTÓW NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ. OCEŃ PRODUKT PRZED SPOŻYCIEM ZA POMOCĄ WZROKU, WĘCHU, SMAKU, INFORMACJI NA OPAKOWANIU.

 

NIE !!! Jakich produktów nie należy przynosić do jadłodzielni.

 

  • żadnego rodzaju surowego mięsa- te produkty są szczególnie trudne w przechowywaniu,
  • produktów wytworzonych z niepasteryzowanego, „surowego” mleka,
  • potraw zawierających surowe jaja,
  • produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików,
  • produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,
  • produktów, które przekroczyły już termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (nie mylić z „najlepiej spożyć przed”),
  • produktów z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni),
  • produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,
  • alkoholu.

Dziel się i częstuj!

Bądź odpowiedzialny - nie marnuj jedzenia!

 

Galeria