Zaangażuj się na lato!Wolontariat Przedborów Akcja Letnia

Wakacyjna Akcja Caritas nie może odbyć się bez Wolontariuszy. Wyjazd na wakacje jest czasem, kiedy nasi najmłodsi podopieczni choć na chwilę mogą zapomnieć o smutkach dnia codziennego. Zależy nam, aby czas spędzony na koloniach, był dla naszych dzieci czasem pełnym radości, poznawania drugiego człowieka, nauki, ale przede wszystkim beztroskiej zabawy. Jeśli dysponujesz czasem – pomóż nam pomagać.

Jeśli chcesz i możesz ofiarować swój czas, wiedzę oraz spędzić osiem dni na letnich koloniach zapraszamy do współpracy.

Caritas Diecezji Kaliskiej każdego roku organizując kolonie letnie dla dzieci i młodzieży z rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, do włączenia się w akcję zaprasza  Wolontariuszy, którzy pełnią funkcję wychowawców, kadry medycznej oraz osób, które pomagają w przygotowaniu akcji.

"POMÓŻ NAM POMAGAĆ"

JEŚLI  tylko chcesz zrobić coś, czego nie robią inni, jeśli  tylko masz 8 wolnych dni w czasie wakacji…

Jeśli chcesz podarować trochę siebie innym ludziom to...

Jest to ZAPROSZENIE właśnie dla CIEBIE!

ZAPRASZAMY Cię do tego, abyś został/została WOLONTARIUSZEM na obozie socjoterapeutycznym dla dzieci prowadzonym

przez Caritas Diecezji Kaliskiej.

ANIOŁ STRÓŻ

W tym roku zaplanowaliśmy dwa 8-dniowe turnusy. Dzieci potrzebują opieki kogoś dorosłego, dlatego każda grupa  ma swojego wychowawcę-wolontariusza

Wychowawca jest ich Aniołem Stróżem!!!

Ta praca to WOLONTARIAT.

Miejsce:

Przedborów, to mała wieś, oddalono ok. 30 km od Ostrowa Wielkopolskiego i Kalisza

Sprawy organizacyjne…

Obóz jest zlokalizowany przy lesie…

Dzieci i Wolontariusze śpią w osobnych namiotach i domkach mieszkalnych, na łóżkach…

Obóz posiada sanitariaty (łazienki, prysznice) oraz fantastyczną! Jadalnię

Zajmujemy się dziećmi przez cały czas!!!

W planie dnia jest zawsze

Msza święta,

Zajęcia socjoterapeutyczne

Wykonanie zadania dnia,

Pogodny wieczór, zabawny integracyjne lub film

Kto może być wychowawcą?

Wychowawcą wypoczynku może być osoba, która:

1. spełnia warunek, o którym mowa w art. 92a ust. 1a ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty tj. nie była karana za umyślne przestępstwo przeciwko życiu i zdrowiu na szkodę małoletniego, przestępstwo przeciwko wolności seksualnej i obyczajności na szkodę małoletniego, przestępstwo przeciwko rodzinie i opiece, z wyjątkiem przestępstwa określonego w art. 209 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny, przestępstwo określone w rozdziale 7 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii albo osoba, wobec której orzeczono zakaz prowadzenia działalności związanej z wychowywaniem, leczeniem, edukacją małoletnich lub opieką nad nimi, lub obowiązek powstrzymywania się od przebywania w określonych środowiskach lub miejscach, zakaz kontaktowania się z określonymi osobami lub zakaz opuszczania określonego miejsca pobytu bez zgody sądu.

2. ukończyła 18 lat;

3. posiada wykształcenie co najmniej średnie (nie dotyczy instruktorów harcerskich w stopniu co najmniej przewodnika, pełniących funkcję wychowawcy w formach wypoczynku prowadzonych przez organizacje harcerskie);

4. ukończyła kurs na wychowawcę wypoczynku (nie dotyczy nauczycieli, instruktorów harcerskich w stopniu co najmniej  przewodnika,  przodowników  turystyki  kwalifikowanej,  instruktorów  Polskiego  Towarzystwa  Turystyczno-Krajoznawczego oraz trenerów i instruktorów sportu).

• kandydat na wychowawcę kolonijnego  dzieci i młodzieży jest zobowiązany przedstawić organizatorowi wypoczynku dzieci i młodzieży informację (zaświadczenie o niekaralności) z Krajowego Rejestru Karnego.

Ze względów organizacyjnych zwracamy się do Wychowawców z prośbą,o potwierdzenie  (telefoniczne) chęci udziału w Akcji Letniej do 25 maja i przesłanie deklaracji uczestnictwa (formularz kontaktowy). Opiekunowie przyjeżdżają dzień wcześniej  tak aby lepiej móc przygotować się do turnusu.

Terminy:

TURNUS I       08.07 – 15.07.2017

TURNUS II      17.07 – 24.07.2017

W razie jakichkolwiek pytań i wątpliwości prosimy o kontakt  z biurem Caritas Diecezji Kaliskiej  pod   nr telefonu 062/757-36-83, od poniedziałku do piątku w godz. 9.00-14.00,

e-mail kalisz@caritas.pl

PLIKI DO POBRANIA