Wakacyjna Akcja Caritas Przedborów 2017

Caritas Diecezji Kaliskiej w ramach „Wakacyjnej Akcji Caritas 2017”  zaplanowała wypoczynek letni dla 250 dzieci z terenu diecezji kaliskiej

Wakacyjny wypoczynek realizowany jest w formie dwóch 8-dniowych turnusów. We wtorek wieczorem wypoczywających w Przedborowie odwiedził bp Łukasz Buzun.
„Żyjemy zdrowo na sportowo” - pod takim hasłem odbywa się w Przedborowie tegoroczny wypoczynek letni dla dzieci organizowany przez Caritas Diecezji Kaliskiej. – Chcemy pokazać dzieciom i młodzieży, że życie bez telewizora, komputera, komórki nie jest czasem straconym. Powracamy do takich form spędzania wolnego czasu, które dziś zanikają, jak gry planszowe, gry sportowe zespołowe. Wychodzimy z założenia, że w zdrowym ciele zdrowy duch – mówi Magdalena Glinkowska z Caritas Diecezji Kaliskiej.
Każdy dzień w Przedborowie wypełniony jest modlitwą. - Są to wakacje z Bogiem. Warto podkreślić, że najważniejszym szefem obozowiska i akcji Caritas jest Pan Bóg. Głównym punktem każdego dnia jest Msza św., którą odprawia ks. Sebastian Łagódka, proboszcz parafii w Bukownicy – dodaje pani Magdalena.

W czasie trwania turnusu prowadzone są w ośmioosobowych grupach zajęcia socjoterapeutyczne. - Program socjoterapeutyczny nosi nazwę „Od mowy do odnowy”. Jest to czas wsłuchiwania się w to czym dzieci żyją, co przeżywają, z czym na co dzień borykają się. Terapeuci prowadzą szereg ćwiczeń, które mają na celu budowanie poczucia własnej wartości każdego z uczestników. Dzisiaj często w takim zabieganiu nie ma czasu na słuchanie drugiego człowieka. Podczas tych zajęć chcemy przede wszystkim słuchać i pomagać rozwiązywać problemy – powiedziała Magdalena Glinkowska.
Oprócz zaplanowanych zajęć duchowych i socjoterapeutycznych dzieci spędzają dużo czasu na świeżym powietrzu, gdzie opiekunowie wykazując wiele inwencji twórczej organizują np. różnego rodzaju rozgrywki sportowe (korzystając między innymi z boiska do piłki nożnej i siatkówki), czy spacery po lesie. Jednak największą atrakcją dla dzieci jest basen znajdujący się na terenie Ośrodka „Pascha”. Dzień kończy się pogodnym wieczorem i modlitwą.

Nad całą akcją czuwają ks. Jacek Andrzejczak, dyrektor Caritas Diecezji Kaliskiej i Robert Tomaszewski, kierownik obozu.

W pierwszym turnusie w koloniach uczestniczy 144 dzieci i młodzieży w wieku od 9 do 16 lat, którymi opiekuje się 18 wolontariuszy. - Wakacyjna Akcja Caritas nie mogłaby odbyć się bez wolontariuszy, którzy pełnią funkcję Aniołów Stróżów. Są to dorosłe osoby, które w ramach wolontariatu towarzyszą dzieciom podczas całego pobytu. Wychowawcy dają świadectwo, że służba drugiemu człowiekowi ma sens. Największym dla nich podziękowaniem i zapłatą jest uśmiech i radość dzieci – podkreśla pani Magdalena.
Wolontariusze to najczęściej ludzie od kilku lat związani z Caritas Diecezji Kaliskiej. – Wolontariuszką jestem od 2012 r., ale jestem związana z tym miejscem do „narodzenia” Przedborowa, ponieważ od początku uczestniczyłam w koloniach organizowanych przez Caritas jako podopieczna. W tym roku opiekuję się grupą ośmiu dziewcząt w wieku od 15 do 17 lat. Jesteśmy nazwani Aniołami Stróżami naszych grup – mówi Daria Gwiazda
Z kolei Przemysław Grykałowski wskazuje na atmosferę panującą w Przedborowie. – Po raz trzeci jestem opiekunem na tych koloniach. Nie wyobrażam sobie, abym mógł tutaj nie przyjechać. Dzieje się tutaj wiele dobrego. Jest przesympatyczna atmosfera i wspaniali ludzie, którzy ją tworzą – powiedział wolontariusz.

We wtorek wieczorem wypoczywających w Przedborowie odwiedził biskup pomocniczy diecezji kaliskiej Łukasz Buzun, który wskazywał, że w życiu każdego człowieka najważniejsza jest modlitwa. – Cieszę się, że codziennie uczestniczycie we Mszy św. Bardzo ważne jest, aby mieć czyste serce i przyjmować do niego Pana Jezusa, a potem mieć z tego radość – zaznaczył bp Buzun, który zachęcał do modlitwy do Matki Bożej. Prosił też dzieci, aby pomodliły się za niego, a także biskupa kaliskiego Edwarda Janiaka.
Dodał, że wakacje w Przedborowie są pięknie spędzonym czasem. – Tutaj jest piękne miejsce, las, przyroda, jest wszystko co potrzeba, żeby człowiek cieszył się życiem i żeby ten czas przeżył dobrze. Nie ma komputera, telewizora i komórki, ale za to są koledzy oraz koleżanki i razem tworzycie wspaniałą wspólnotę – mówił biskup.
Podziękował ks. Jackowi Andrzejczakowi, dyrektorowi Caritas Diecezji Kaliskiej, kierownikowi kolonii, klerykom i wychowawcom za organizację wypoczynku.

W dniach 17-24 lipca w Przedborowie odbędzie się kolejny turnus, w którym uczestniczyć będzie ponad 100 dzieci. Na wczasorekolekcje przyjadą również osoby niepełnosprawne należące do Stowarzyszenia ,,Ołówek” wraz ze swoim opiekunem ks. Rafałem Lubryką.

Tekst za: Ewa Kotowska-Rasiak/KAI

Zdjęcia:MG