V Światowy Dzień Ubogich

14 listopada 2021 r. w XXXIII Niedzielę Zwykłą odbędzie się V Światowy Dzień Ubogich pod hasłem: “Ubogich zawsze macie u siebie” (Mk 14, 7).

Caritas Diecezji Kaliskiej pragnie poinformować, iż w naszej Diecezji V Światowy Dzień Ubogiego zostanie zorganizowany w formie przekazania ciepłego posiłku. Wydarzenie będzie miało miejsce w dniu 14 listopada 2021 r. w stołówce Kaliskiego Domu Opieki przy ulicy Stawiszyńskiej 20. Poprzedzone zostanie Mszą Świętą o godz. 11.00

Wspomóc działania naszej diecezjalnej Caritas na rzecz osób ubogich można poprzez wpłaty na  rachunek  bankowy nr 15 1050 1201 1000 0022 7106 5233 z dopiskiem ,,dla ubogich''.  Kruszmy nasze serca Słowem Bożym i Jałmużną.

Przypomnijmy, że Światowy Dzień Ubogich został ustanowiony przez Papieża Franciszka na zakończenie Jubileuszowego Roku Miłosierdzia. Ojciec Święty zapowiedział wówczas, że dzień ten będzie obchodzony w każdą XXXIII Niedzielę Zwykłą – tydzień przed uroczystością Chrystusa Króla. Rokrocznie na ten dzień wydawane jest specjalne orędzie papieża Franciszka. Tegoroczne słowo papieża na ten dzień jest dostępne pod linkiem:

Fotorelacja z wydarzenia ponieżej pod linkiem: