Stacje Opieki Caritas są placówkami, które wykonują świadczenia profilaktyczne, diagnostyczne, pielęgnacyjne, lecznicze i rehabilitacyjne w swoich gabinetach medycznych oraz w domach pacjentów.

Usługi pielęgniarskie i rehabilitacyjne - to główne zadania Stacji Opieki Caritas w Ostrowie Wielkopolskim.  -  Punkt świadczy także usługi z zakresu wypożyczania sprzętu rehabilitacyjnego i pielęgnacyjnego.

Punkt medyczny Caritas Diecezji Kaliskiej świadczy usługi skierowane do pacjentów z terenu Ostrowa Wielkopolskiego. Usługi wykonywane są zarówno w placówce, jak w domu pacjenta.

- Pacjenci korzystający z naszych usług cierpią na różne schorzenia. Wśród nich są  także osoby  w ostatnim stadium  choroby. W takim  przypadku przygotowujemy także  rodziny do tego trudnego momentu, jakim jest śmierć bliskiej osoby. Wykonujemy przede wszystkim zlecenia od lekarzy przyjmujących w ramach Narodowego Funduszu Zdrowia oraz  z prywatnych gabinetów lekarskich. Podajemy kroplówki, robimy zastrzyki, mierzymy poziom cholesterolu, ciśnienie, zmieniamy opatrunki, robimy EKG. Współpracujemy z lekarzami z Ostrowa.

Wszystkie usługi świadczone w punkcie są bezpłatne. To zarówno usługi zabiegowe i specjalistyczne ze zleceniem lekarskim takie jak m.in. zastrzyki domięśniowe, dożylne i podskórne, pobieranie krwi do badań czy pielęgnacja odleżyn i trudno gojących się ran. To także diagnostyka m.in. czyli wykonywanie pomiaru cukru, cholesterolu i trójglicerydów we  krwi.

punkcie znajduje się także wypożyczalnia sprzętu rehabilitacyjnego i pielęgnacyjnego. Pacjenci mogą wypożyczyć łóżka szpitalne i elektryczne, wózki inwalidzkie, materace przeciwodleżynowe, chodziki i balkoniki, kule i inne.

W ostatnich miesiącach udało nam się przeprowadzić remont pomieszczeń  Stacji w Ostrowie Wielkopolskim, wszystkie działania remontowe podjęto z myślą o osobach potrzebujących, które korzystają z naszej pomocy w punkcie.