Rozpoczęcie projektu "W Polskę zaglądamy - jej kulturę odkrywamy"

W piątek 31 sierpnia oficjalnie rozpoczęliśmy projekt "W Polskę zaglądamy - jej kulturę odkrywamy". Na start wszyscy uczestnicy spotkali się na ognisku integracyjnym - były śpiewy, tańce i zabawy. Seniorzy tworzący wielkie bańki mydlane dla dzieci oraz wspólne przeciąganie liny - to najlepszy znak na to, że integracja przebiegła pomyślnie. A właśnie integracja międzypokoleniowa to jeden z głównych celów projektu.

Pogoda dopisała - tym akcentem zakończyliśmy również wakacje i teraz zabieramy się do pracy - czeka nas 14 ciekawych spotkań z tradycją i kulturą Polski. Seniorzy, dzieci i młodzież wspólnie spędzą każdy kolejny czwartek najbliższych miesięcy – będziemy poznawać zwyczaje, historię i ciekawostki z wybranych regionów Polski. Dla wszystkich zaplanowane są zajęcia artystyczne, muzyczne, edukacyjne. Postaramy się wspólnie przygotować tradycyjne posiłki regionalne; dodatkowo planujemy wziąć udział w warsztatach tańca ludowego oraz zwiedzić Łowicz na wspólnej wycieczce!

Projekt będzie trwał do grudnia 2018 roku. Z zaplanowanych atrakcji skorzysta około 50 uczestników.