"Mieć swoje miejsce"

"MIEĆ SWOJE MIEJSCE"
DZIĘKUJEMY WSZYSTKIM OSOBOM DZIĘKI, KTÓRYM MOGLIŚMY ROZPOCZĄĆ REMONT DACHU BUDYNKU PRZEZNACZONEGO NA DZIAŁALNOŚĆ ŚWIETLICY SOCJOTERAPEUTYCZNEJ SAMARYTANIN:)

Świetlica „Samarytanin” działa przez cały rok.

Zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku w godzinach od 14:00 – 18:30.

14:00 :16:00 – odrabianie lekcji oraz nauka (w przypadku, gdy dzieci kończą lekcje w szkole później – ich czas nauki zostaje przesunięty)

16:00 – 16:30 – wspólny posiłek

16:30 – 18:30 – wykonanie przydzielonych dyżurów oraz zajecia kół zainteresowań

(odbywają się one wg regularnego planu tygodniowego),

np.

- zajęcia kulinarne,

- muzyczne,

- plastyczne,

- komputerowe,

- sportowe,

- teatralne

-warsztaty języka migowego

- język angielski

- socjoterapia

Staramy się również uczestniczyć w życiu kulturalnym naszego miasta oraz samodzielnie organizować okolicznościowe uroczystości, jak np. Dzień Matki, Spotkanie Wigilijne itp. Każdego roku  organizujemy też  dzieciom  wolny czas w trakcie wakacji letnich.

Zwracamy się z wielka prośbą o wsparcie naszgo działania mającego na celu niesienie pomocy dzieciom i młodzieży.  Dzieci, korzystające ze świetlicy mają zapewniony posiłek i pomoc przy odrabianiu lekcji, pomoc psychologa, zajęcia dodatkowe. Naszą pomocą obejmujemy również rodziny naszych dzieciaków.

Rozpoczęliśmy prace remontowo-budowlane budynku należącego do Caritas przy ul. Stawiszyńskiej 20 w Kaliszu na dalsze potrzeby związane z pomocą dzieci i młodzieży tj. pomieszczenia przeznaczone dla świetlicy socjoterapeutycznej oraz studentów pochodzących z biednych rodzin. Działania, które podjęliśmy mają na celu zapewnienie dzieciom najbardziej optymalnych warunków, chcielibyśmy móc przystosować pomieszczenia do prowadzenia zajęć i potrzeb dzieci.
 Obecnie świetlica mieści się w budynku stołówki, gdzie w godzinach dopołudniowych wydawany jest ciepły posiłek dla naszych podopiecznych. Chcielibyśmy aby dzieci miały "swoje miesjce".

Niestety, ze względu na brak środków finansowych prace zostały wstrzymane. Kontynuacja rozpoczętego dzieła nie będzie możliwa bez życzliwości i wsparcia ludzi dobrej woli.

Z głęboką wiarą i nadzieją zwracamy się do instytucji i osób prywatnych o włączenie się w realizację tego ogromnego przedsięwzięcia., które ma służyć dzieciom i młodzieży. Jednocześnie zapewniamy, że każdy przekazany dar w postaci środków pieniężnych czy materiałów budowlanych zostanie dobrze wykorzystany.

Za każdą otrzymaną pomoc i wsparcie składamy serdeczne podziękowania wszystkim, Darczyńcom instytucjonalnym i Osobom prywatnym.

Wesprzyj nasze działania na rzecz dzieci i młodzieży

ING Bank Śląski S.A. 15 1050 1201 1000 0022 7106 5233

z dopiskiem „remont budynku”