Realizcja projektu Fundamenty Dobrej Rodziny...

Z początkiem grudnia odbyły sie ostatnie spotkania - kursy dla małżonków w ramach projektu Fundamenty Dobrej Rodziny. W jednej z trzech grup uczestnicy prosili wręcz  o poszerzenie treści i kompetencji w zakresie umiejętności wychowawczych. Ich zaangażowanie było znaczące szczególnie w części, gdzie swoje umiejętności mogli skonfrontować podczas ćwiczeń. Każde małżeństwo uzupełniało swoją teczkę podczas wszystkich zajęć w proponowane im materiały, do których będą mogli wrócić, kiedy zajdzie taka potrzeba w ich środowisku domowym.

W grudniu miał również miejsce kurs gotowania potraw wigilijnych, który ze względów praktycznych odbywał się w dwóch grupach. Panie z córkami, a czasami i synami, z ogromnym zaangażowaniem, a na początku nawet z pewną niepewnością przystąpiły do pieczenia pierożków   z ciasta francuskiego, robienia pierogów tradycyjnych i gotowania barszczu z naturalnego zakwasu buraczanego. Część wytworów kulinarnych mogliśmy wspólnie z całymi rodzinami kosztować przy wspólnym adwentowym stole po zakończeniu zajęć. Panie ukisiły buraki na wigilię i każda zabrała do domu słoik z zakwasem na wigilię, a także przepisy na wykonane przez siebie potrawy. Pozostałe potrawy rodziny spożyły we własnych domach na kolację. Ojcowie wraz z dziećmi, najczęściej synami w czasie, gdy mamy gotowały potrawy, przygotowali stajenki, które każda rodzina zabrała do swojego domu, aby czas Bożego Narodzenia w ich domach był jeszcze piękniej przeżywany. Figurki Maryi, Józefa i Dzieciątka Jezus rodziny otrzymały w prezencie w ramach programu FDR. Wszystkie działania, jak za każdym razem, były możliwe ponieważ małymi dziećmi zajmowali się nasi wolontariusze. Ich zaangażowanie i poświęcony czas; na pomoc wykonanie figurek, przygotowanie herbatki i zabawy z dziećmi, jest godny uznania. Wolontariusze w lutym wybiorą się na wspólny, dwudniowy wyjazd na Musical KAROL do Krakowa. Wszyscy uczestnicy projektu Fundamenty Dobrej Rodziny złożyli sobie życzenia świąteczne i zostali zaproszeni na kostiumowy bal karnawałowy z wodzirejem, który odbędzie się w styczniu.