Folklor jest trendy - weekendowe spotkanie Seniorów
W miniony weekend 5 i 6 sierpnia, odbyło się kolejne spotkanie uczestników projektu Folklor Jest Trendy.Senioralne Działania kreatywne!, którego realizację rozpoczęliśmy 1 marca 2017 roku. Za nami fantastyczny weekend, odbyły się zajęcia fotograficzne, kulinarne, ćwiczenia pilates i terapia smiechem. Radości było co niemiara. Śmiech, to zdrowie to nie puste słowa! Odprężenie i pełen relaks w połączeniu z zajęciami pilates bez forsowanego wysiłku wprawiło naszych uczestników w dobre samopoczucie. Uczestnikom towarzyszli, biorąc udział w zajęciach Wolontariusze dzieci i młodzież z świetlicy Samarytanin.
Wydawałoby się, że robienie zdjęć to banalnie prosta sprawa. Bierzemy aparat do ręki, odsłaniamy przesłonę i zdjęcie gotowe, potem okazuje się, że efekt nie został osiągnięty zdjęcia są rozmazane, za jasne czy za ciemne. Dlatego w ramach zajęć fotograficznych Seniorzy uczą się wykorzystywać funkcje jakie posiada aparat, dzięki którym wspomnienia fotograficzne nabiorą kształtów i kolorów. estetyka w fotografii, światło, kolor, rozmiar i wiele technicznych czynności związanych z fotografią wszystko w celu osiągnięcia jak najlepszego efektu wykonywanych zdjęć. Mamy nadzieje, że już nie długo nasza fotogaleria wzbogaci się zdjęciami wykonanymi przez samych uczestników.
Sobotnie i niedzielne zajęcia kulinarne to czas słodkości, pod bacznym okiem Szefa kuchni powstawały pyszne tarty z owocami. Z chęcią dzielimy się tajemnicą przygotowania pysznej tarty oto przepis:
TARTA Z OWOCAMI
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru
- 125 g mocno schłodzonego i pokrojonego w kostkę masła
- 1 żółtko
- 3 łyżki wody
Masa:
- 250 g mascarpone (schłodzony)
- 250 ml śmietanki 30% (schłodzona)
- 4 łyżki cukru pudru
Owoce:
- 15o g jagód
- 150 g malin
Wykonanie
- W głębokiej misce umieść mąkę i masło. Posiekaj szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodaj cukier, żółtko oraz wodę. Całość szybko zagnieć. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
- Całe ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj i dokładnie wylep całą formę (forma do tarty o średnicy 25 cm).
- Dno formy wypełnione ciastem nakłuj w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia.
- Tartę piecz w temperaturze 200 stopni przez 15 minut – aż uzyska złoty kolor. Pozostaw do przestygnięcia.
- Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Śmietankę ubij na sztywno, a następnie dodawaj powoli do mascarpone miksując na wolnych obrotach, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
- Masę rozsmaruj na kruchym cieście, dodaj owoce i gotowe.