« Wróć

Podsumowanie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019

 

 

Podprogram 2019

Od stycznia 2020 roku rozdysponowano żywność dla 14 000 osób o łącznej wartości 3 047 546,52 zł. Żywność trafiła osób ubogich zakwalifikowanych do programu. Osoby najbardziej potrzebujące otrzymały między innymi cukier, mleko, ser, ryż, makaron, olej rzepakowy, powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy, pasztet, szynkę, fasola biała, marchewka z groszkiem, kaszę oraz herbatniki. Pomoc można było uzyskać w 49 punktach wydawania żywności - Caritas parafialnych, jak i Ośrodkach Pomocy Społecznej.

W ramach działań ze środków towarzyszących Caritas Diecezjalna przeprowadziła 67 warsztatów dla ok. tyś uczestników z czterech województw: wielkopolskie, dolnośląskie, opolski ,łódzkie. Działania towarzyszące realizowane przez Caritas prowadziły do nabycia przez uczestników działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego. Działania te były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności.

 

 

 

 

Galeria

Pliki do pobrania