Dni Kromki Chleba w naszej caritas rozpoczęte

Wrześniowe obchody dni kromki chleba to  włączenie się w zbiórkę żywności, która odbędzie się  w dniach 21 i 22 września w sklepach Biedronka w Kaliszu, Jarocinie i Kępnie w organizację której zaangazowali się Wolontariusze Szkolnych Kół Caritas. Towarzyszą im również  warsztaty  pieczenia chleba: w każdej z naszych placówek pracownicy, wolontariusze i podopieczni podejmą trud własnoręcznego wypieku bochenków.

W ramach Dni Kromki Chleba w naszej Caritas, pomyśleliśmy, że hasło akcji zobowiązuje i nie chcemy tylko o chlebie mówić, nawiązywać do jego symboliki, dzielić się nim. Podjęliśmy trud pieczenia chleba, który jak się okazało sprawił nam wszystkim wiele radości.

Dni Kromki chleba rozpoczęły  się 17 września wypiekiem chleba w Kaliskim Domu Opieki w Kaliszu nasze zaproszenie do podjęcia wspólnego działania przyjęli Osadzeni - Wolontariusze z Oddziału Zewnętrznego Aresztu Śledczego w Ostrowie Wielkopolskim, Spółdzielnia Socjalna IMBIR, Świetlica Samarytanin.

Było sporo emocji i ogromne zaangażowanie, mały stres wyjdzie czy nie wyjdzie, czy drożdże wyrosną, czy nie za dużo wody i wiele innych chlebowo-pieczeniowych dylematów. Fantastyczny czas, gdzie doświadczyliśmy, że choć słowo uczy, to czyn pociąga. Dzisiaj już wiemy, że dość szybko okazało się, że zaczyn do chleba nie był celem samym w sobie ale środkiem bycia ze sobą, wsłuchiwania się w siebie, zrobienia czegoś konkretnego RAZEM!

Kilka bochenków Osadzeni zabrali do oddziału, by podzielić się ze współosadzonymi, a kilkanaście pozostałych pozostawili dla bezdomnych i ubogich, którzy codziennie przychodzą do stołówki w placówce.

Podopieczni świetlicy Samarytanin prowadzonej przez naszą caritas z upieczonymi bochenkami udali się wraz z wychowawcami do Domu Dziecka, który znajduje się "po sąsiedzku". Wiele działań jeszcze przed nami, wypiek chlebów w naszych placówkach , sztafeta chlebowa, dzielenie się chlebem dobrym słowem z innymi. „Kromka chleba dla sąsiada” to również okazja do podziękowania za „otwarte serce” wszystkim, którzy na co dzień wspierają działalność i przedsięwzięcia Caritas.