Diecezjalne obchody XXVIII Światowego Dnia Chorego

W chwilach cierpienia i słabości wpatrujmy się w krzyż Chrystusa – mówił Biskup Łukasz Buzun do chorych, niepełnosprawnych i starszych z okazji Światowego Dnia Chorego. Biskup pomocniczy diecezji kaliskiej przewodniczył Mszy św. w Narodowym Sanktuarium św. Józefa w Kaliszu.

Zgromadzonych na diecezjalnych obchodach Światowego Dnia Chorego powitał kustosz sanktuarium ks. prał. Jacek Plota, który nawiązał do orędzia Franciszka na XXVIII Światowy Dzień Chorego. Zaznaczył, że papież zachęca, aby Kościół stał się „gospodą” Dobrego Samarytanina, którym jest Chrystus, czyli domem, gdzie można znaleźć Jego łaskę wyrażającą się w gościnności, akceptacji i podniesieniu na duchu.

W homilii bp Buzun podkreślał, że osobom przeżywającym przygnębienie z powodu swojej sytuacji słabości i bólu Jezus oferuje miłosierdzie, czyli samego siebie jako odnawiającą moc. – Jezus patrzy na poranione człowieczeństwo. On ma oczy, które widzą i zauważają, gdyż patrzą głęboko, nie rozglądają się obojętnie, lecz zatrzymują się i akceptują całego człowieka, z jego stanem zdrowia, nie odrzucając nikogo, zapraszając każdego do wejścia w Jego życie – zaznaczył celebrans.

Odwołując się do wspomnień sekretarza Jana Pawła II abp. Mieczysława Mokrzyckiego wskazywał, że Ojciec Święty podczas wielkopiątkowej drogi krzyżowej w 2005 r. tulił do serca krzyż. – Chory i cierpiący papież nie mógł być obecny w Koloseum, ale łączył się z wiernymi modląc się w swej prywatnej kaplicy i oglądając bezpośrednią transmisję. Dzięki przekazowi telewizyjnemu cały świat widział jak chory, cierpiący i zbliżający się do kresu życia Jan Paweł II obejmuje swymi ramionami krzyż – powiedział kaznodzieja, który przytoczył historię tego krzyża pochodzącego z niewielkiej wioski o nazwie Stefkowa.

Zachęcał chorych do trwania przy Chrystusowym krzyżu. – Bądźmy odważni i poprzez modlitwę cierpienia przemieniajmy oblicze świata, ale bądźmy również odważni i w cierpieniu odnajdźmy dla siebie szansę dobrego uczynku – podkreślał hierarcha.

Zawierzył chorych opiece Matce Najświętszej i św. Józefowi. – Zwracamy się do Najświętszej Maryi Panny, Uzdrowienia Chorych zawierzając Jej wszystkich, którzy dźwigają ciężar swojej choroby wraz z ich rodzinami, a także pracowników służby zdrowia. Wszystkich chcemy zapewnić o bliskości w naszej modlitwie. Prosimy św. Józefa, aby przybliżał nas do tajemnicy krzyża, w której jest nasze uzdrowienie – mówił biskup pomocniczy diecezji kaliskiej.

W czasie Mszy św. biskup Łukasz Buzun i kapłani udzielili Sakramentu Namaszczenia Chorych.

Po komunii św. w Kaplicy Cudownego Obrazu św. Józefa biskup zawierzył patronowi chorych, starszych, niepełnosprawnych, ich opiekunów i pracowników służby zdrowia.

Po Mszy św. ks. prał. Jacek Plota zaprosił wszystkich na poczęstunek przygotowany przez Caritas Diecezji Kaliskiej.

Wraz z bp. Łukaszem Buzunem Mszę św. koncelebrowali: ks. prał. Jacek Plota, kustosz Narodowego Sanktuarium św. Józefa, ks. prał. Andrzej Gaweł, emerytowany proboszcz katedry, ks. kan. Jacek Andrzejczak, dyrektor Caritas Diecezji Kaliskiej, ks. Aleksander Nawrocki, zastępca dyrektora Caritas, ks. Mariusz Przyjazny, kapelan szpitala w Kaliszu, ks. Sylwester Sowizdrzał, dyrektor Centrum Księdza Orione w Kaliszu, ks. Damian Stawicki, kierownik Warsztatów Terapii Zajęciowej w Kaliszu i ks. kan. Grzegorz Zamelek.

Przed Eucharystią konferencję nt. „Dar życia i posługi bł. Hanny Chrzanowskiej” wygłosiła s. dr Natalia Musidlak.

Organizatorem diecezjalnych obchodów Światowego Dnia Chorego była Caritas Diecezji Kaliskiej oraz Okręgowa Rada Pielęgniarek i Położnych.

Tekst za: Ewa Kotowska-Rasiak/KAI
Zdjęcia: CDK